A leggyakoribb programozási nyelvek 2023-ban

“Milyen programozási nyelveket kell megtanulnom?” 

“Milyen programozási nyelveket kell ismernem?” 

“Melyik programozási nyelvre van a legnagyobb szükségem?” 

“Milyen programozási nyelveket igényelnek a vállalatok?” 

Ezek a fenti kérdések soha nem mennek ki a divatból. Ha újonc vagy a webfejlesztés területén, a programozás legnehezebb része a kezdet. Több száz programozási nyelv van széles körben használatban, amelyek mindegyike a maga módján hasznos (és összetett). A jó hír az, hogy a programozói pályafutásod kezdetén elkezded majd felfedezni, hogy melyik programozási nyelv lesz a legmegfelelőbb számodra az érdeklődési köreid és a szakmai céljaid szerint.

Összeállítottunk egy listát azokról a programozási nyelvekről, amelyeket mindenképpen meg kell tanulnod. A programozási nyelveket felosztottuk – webfejlesztés, mobilalkalmazás-fejlesztés, játékfejlesztés, backend és frontend programozás szerint.

programming_languages

1. JavaScript

Ma már lehetetlen úgy szoftverfejlesztőnek lenni, hogy ne találkoznánk valamilyen módon a JavaScripttel! A StackOverflow 2023-as, programozók számára készített felmérése szerint a fejlesztők körében a tizenegyedik egymást követő évben a JavaScript a legnépszerűbb programozási nyelv (a válaszadók több mint 70%-a használt JavaScriptet az elmúlt évben).

A HTML és a CSS mellett a JavaScript elengedhetetlen a weboldalak fejlesztéséhez. A legnépszerűbb weboldalak (Facebook, Twitter, Gmail és Youtube) többsége JavaScriptben van programozva. Mivel ez az egyetlen olyan programozási nyelv, amely a böngészőkben “fut”, nem lehet megkerülni.

2. Swift

Ha érdekel az Apple-eszközök és a mobilalkalmazások fejlesztése, a Swift remek kiindulópont. Az Apple 2014-ben adta ki először, tehát egy viszonylag új programozási nyelv, amelyet iOS és macOS alkalmazások fejlesztésére használnak. A Swift megfelel a modern iOS-alkalmazásfejlesztés minden jellemzőjének.

Az iOS nemcsak az összes iPhone és iPad készüléken működik, hanem a watchOS (Apple watch) és tvOS (Apple TV) operációs rendszerek alapjait is jelenti. Bár úgy érezheted, hogy az Apple mobilalkalmazás-programozás kicsit korlátozott, ne feledd – az Apple nem megy sehova! A vállalat vezető szerepet tölt be a technológiai iparban, és az iOS-alkalmazások még mindig a legjövedelmezőbbek a mobilalkalmazás-fejlesztés terén.

3. Scala

Ha ismered a Java-t, amely a programozási nyelvek úttörőjének számít, akkor hasznos lehet, ha megismerkedsz a modernebb “unokatestvérével”, a Scala programozási nyelvvel is.

A Scala egyesíti a Java legjobb tulajdonságait, csak modernebb módon van megtervezve. Funkcionális programozási nyelvként a Scala lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy javítsanak a kódjuk minőségén, mivel lehetővé teszi az egyidejű programozást, ami azt jelenti, hogy a kód párhuzamosan is fut. Emellett lehetővé teszi a programozók számára, hogy saját adattípusokat hozzanak létre.

4. Go

A Google által támogatott egyik fő nyelv a Go. Alacsonyabb szintű nyelvként a Go ideális azoknak a mérnököknek, akik a rendszerprogramozás területére szeretnének belépni.

Hasonló szerepet játszik, mint néha a C és a C+, de könnyebben tanulható és modernebb funkciókkal rendelkezik. Tökéletes nyelv webszerverek, adatcsatornák, sőt gépi tanulási csomagok készítésére is. A Go rendkívül gyors végrehajtási időt biztosít, de természetesen ez is egy nyílt forráskódú nyelv.

5. Python

A Python minden bizonnyal a legbarátságosabb programozási nyelv ezen a listán. Egyszerű és tiszta szintaxisa van, és nagyon intuitív, ezért a kezdők körében a legnépszerűbb választás. A Python keretrendszerek, a Django és a Flask szintén nagyon népszerű választás webfejlesztéshez.

A Python könyvtárakat is nagyon gyakran használják programok fejlesztésére az adattudomány, a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia (AI), a képfeldolgozás stb. területén. 

6. Elm

Az egyik legfiatalabb programozási nyelv a listánkon, amely egy harvardi diákdolgozatnak indult. Mára egy széles körben használt, világszerte ismert frontend programozási nyelvvé nőtte ki magát.

Az Elm lefordítható JavaScriptre, így ideális gyors, runtime hibák nélküli felhasználói felületek létrehozására. Ez egy rendkívül funkcionális programozási nyelv, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy deklaratív HTML és CSS címkék nélkül hozzanak létre ügyféloldali felületeket.

7. Ruby

A Ruby egy másik, a webfejlesztéshez gyakran használt szkriptnyelv.

Évekkel ezelőtt különösen népszerű volt, mára már lassan csökken a kedveltsége, de még mindig megtalálható a Top 10 leggyakrabban használt nyelvek között.

Az aktív közösség és az egyszerű szintaxis mellett a Ruby egy olyan programozási nyelv, amelyet a nagyobb cégek miatt is lehet használni – a Twitter, az AirBnb, a Bloomberg és a Shopify is programozási nyelvvel és a Ruby on Rails keretrendszerrel készült.

8. C #

A C ++-hoz hasonlóan a C # is egy általános, objektumorientált nyelv, amely a C programozási nyelv alapjaira épül. Eredetileg a Microsoft tervezte a Windows-alkalmazások építésére szolgáló .NET keretrendszer részeként. Ma már a C # nemcsak az asztali alkalmazások fejlesztésének eszköze, hanem a mobilfejlesztők is használják a Xamarin platformon történő alkalmazásfejlesztéshez.

Mivel a C # hasonlít a C nyelvhez, a megvalósítás viszonylag egyszerű, ha kezdő programozóként a C programozási nyelven programozunk. Ha érdekel a VR-fejlesztés, mindenképpen érdemes megfontolni a C # megtanulását, hiszen ez az ajánlott (és leginkább használt) nyelv a népszerű Unity eszközzel készült 2D-s és 3D-s videojátékok készítéséhez. Ez teszi ki a legjobb játékok egyharmadát a piacon.

coding

Itt az ideje programozni!

Amikor arról döntesz, hogy melyik programozási nyelvet szeretnéd megtanulni, fontos, hogy ne ess bele a “trendek” és a népszerűségi versenyek végtelen hálójába. A legjobb programozási nyelvek, amelyeket 2023-ban meg kell ismerned, valószínűleg hasonlóak azokhoz, amelyeket 2019-ben vagy épp 2021-ben lett volna érdemes megtanulnod.

Bár a programozási piac folyamatosan fejlődik és javul, néhány dolog szilárdan megállja a helyét – ezek azok az alapvető programozási nyelvek, amelyek a legjobban fognak működni a számodra. Ha a fenti nyelvek bármelyikét megtanulod, az jó néhány évnyi programozáshoz biztos alapot (és tudást) biztosít majd számodra. Az egyik ilyen biztos nyelv például a Python.

Amikor elkezdesz programozni, a legnehezebb kérdést, hogy melyik programozási nyelvet a legjobb tudni 2023-ban, neked kell megválaszolnod attól függően, hogy mit szeretnél csinálni az életben. Ennek ellenére továbbra is igaz, hogy ha egyszer megtanulsz egy programozási nyelvet, nem nehéz áttérni egy másikra, egy harmadikra, és így tovább. Tehát végül is mindegy, hogy melyiket tanulod meg először. Az alapfogalmak mindenhol ugyanazok!

Sok sikert!

Ha segítségre van szükséged, különböző programozói tanfolyamokkal tudunk segíteni. Tanulhatsz velünk Python vagy JavaScript programozási nyelvet, többet megtudhatsz az internetes biztonságról és a hackelésről, vagy beleáshatod magad az SQL-be és az adatbázisokba.

A választás a tiéd!

Olvass tovább