Programozó tanfolyam – egyedül vágjak bele vagy mentorral?

Ha most éppen ezt a blogbejegyzést olvasod, akkor bizonyára meg akarsz tanulni kódolni,  érdeklődsz valamilyen online programozó tanfolyam iránt.

Szuper, jó helyen jársz!

De hogy érdemes hozzákezdeni a tanuláshoz?

Mivel hihetetlen mennyiségű tananyag, online programozó tanfolyam – videók, könyvek és egyéb tudásanyagok – áll rendelkezésedre, a döntés kicsit sem egyszerű, sok összetevőt érdemes megvizsgálnod, mielőtt belevágsz.

Szóval… Hol és hogyan kezdd el?

Önállóan vagy egy mentorral rendelkező csoportban kezdjek el tanulni?

Mindkét módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai, függ a személyes preferenciádtól is. Ismerned kell magad ahhoz, hogy valóban megalapozott döntést tudj hozni, de hoztunk pár érvet, hogy lásd, melyik mivel jár.

A programozást nem lehet egyik napról a másikra megtanulni, rengeteg időt kell rá fordítani, ezért alaposan át kell gondolnod, hogy a tanulás milyen módja lenne megfelelő számodra.

  • Ha jól szervezett, motivált vagy és szívesebben dolgozol egyedül, akkor az online órákon és videókon keresztül történő tanulás jó döntés lehet neked.
  • Ha azonban szereted a strukturáltabb megközelítést mentorral, valamint a világos tanulási ütemtervet és az időkeretet, akkor a programozó iskola jobb választás.

Miért jó egyedül tanulni?

Rengeteg útmutató (oktatóanyag) és YouTube videó található az interneten, amelyeket évente több ezren néznek meg. Ezen anyagok túlnyomó része ingyenesen elérhető, és nagyszerű módja annak, hogy valami vadonatújba kezdjünk bele.

Ha úgy látod, hogy ez a tanulási mód megfelelő számodra, csinálhatod így – de ha gyorsan abbahagyod (vagy elfogy a motivációd), akkor jó alternatíva fontolóra venni egy programozó iskolát.

Miért iratkozz be egy programozói tanfolyamra oktatóval?

A szervezett tanfolyamon történő tanulás előnye, hogy nagyon strukturált ütemtervvel és tanulási tartalommal rendelkezik.

Nem kell az interneten keresgélned, és rengeteg különféle lehetőség közül válogatnod (melyik programozási nyelvvel kezdj, miket kell telepítened a gépedre, mely eszközöket kell használnod, stb.)

Mindezekre a kérdésekre válaszol egy mentor, aki végigvezet téged a tanulási folyamaton. Így a dolgokat sokkal gyorsabban és hatékonyabban értheted meg, mint egyébként.

A csoportos tanulás szintén nagyon hasznos, hiszen még több motivációt ad. Találkozhatsz olyan emberekkel, akik hasonló érdeklődésűek, mint te, és segíteni tudjátok egymást a fejlődésben bíztatással és támogatással.

Önálló tanulás

– Te magad gondoskodsz a tanulmányi ütemtervről

– Neked kell megtalálnod a tananyagot

– Alacsony társas interakció

– Nagy önfegyelmet és motivációt igényel

– Sok különböző lehetőség (videó, könyvek, oktatóanyagok), ami általában azt eredményezi, hogy nem tudod, hol is kezdd el

– Általában olcsóbb vagy épp teljesen ingyenes

– Ha elakadsz, egyedül vagy

Oktatóval való tanulás (online programozó tanfolyam)

– Kész tanulási ütemterv

– A tananyag elő van készítve (és optimalizálva is van)

– Interakció a hallgatókkal és az oktatókkal

– A csoportos tanulás további motivációt és ösztönzést nyújt

– Világos és látható haladás a tanulásban

– Strukturáltabb

– Tapasztalatot szerzel csapatban/csoportban végzett munkában

– Ez nem ingyenes

– A mentorodtól, oktatódtól mindig kérhetsz segítséget

Kezdd el és meglátod!

Akár egyedül akarod kipróbálni a programozást, akár egy mentorral egy csoportban, ez teljesen a TE döntésed. Szerinted számodra melyik a legideálisabb tanulási forma?

Ha még nem tudod a választ erre a kérdésre, akkor először nézz meg egy YouTube-videót vagy olvass el egy könyvet, hogy lásd, vajon megy-e az önálló tanulás.

Ha úgy érzed, hogy nem, vagy elakadtál valahol, és segítségre van szükséged, megnézhetsz egy strukturált programozási tanfolyamot egy oktatóval.

Olvass tovább

  • Python programozás: Az Innováció Hídja a Jövő Felé

    A Python programozási nyelv nemcsak egy programozási eszköz, hanem egy út a kreativitás, az innováció és a problémamegoldás felé. Ferenc…
  • A leggyakoribb programozási nyelvek 2023-ban

    "Milyen programozási nyelveket kell megtanulnom?"  "Milyen programozási nyelveket kell ismernem?"  "Melyik programozási nyelvre van a legnagyobb szükségem?"  "Milyen programozási nyelveket…
  • MI AZ SQL ÉS HOL HASZNÁLJÁK?

    Az SQL egy olyan nyelv, melynek célja az volt, hogy egységes lekérdező nyelvként működjön az egyes relációs adatbázis-kezelő rendszerek számára. Annyira sikeressé…
  • Miért pont a SmartNinja?

    Miért pont a SmartNinja? Ezt a kérdést nemrég tette fel egy potenciális hallgató. Én őszintén válaszoltam neki: a mi tanítási…