8 jel, hogy érdemes befektetned a programozás tanulásába

Sokféleképpen el lehet sajátítani a szakmát, de semmi sem helyettesítheti azt az erőfeszítést, amit az ember beletesz. 

És hogy mik a programozók közös jellemzői, és mik a jelei annak, hogy neked is annak kellene lenned?

1. Problémamegoldó vagy

A programozás a problémák megoldásáról szól. Megköveteli, hogy önállóan oldd meg őket, ugyanakkor figyelembe kell venned a megadott határidőket és költségvetést is.

És honnan tudod, hogy kedveled-e a problémamegoldást? Hááát… Szeretsz stratégiai játékokkal játszani? Rejtvényeket megoldani, sakkozni, videójátékokat játszani? Ha igen, akkor a programozás megfelelő lehet számodra.

 2. Kreatív vagy 

Gyakori feltételezés, hogy a kódolás csak egy logikus és nem kreatív dolog, de ez egyáltalán nem igaz. Persze, logikus, de néhány megoldás túl bonyolult ahhoz, hogy csak logikával lehessen megoldani. Innovatívabbnak kell lenned, mert egy kódolási problémára több megoldás is létezik. Tehát miután elsajátítottad az alapokat, itt kezdődik a kreativitás és az improvizáció!

3.  Szeretsz dolgokat létrehozni/építeni

Saját dolgokat alkotni és építeni fantasztikus! És ha kíváncsi vagy arra, hogyan készülnek a dolgok, hogyan működnek, és azon gondolkodsz, hogyan lehetne őket fejleszteni, akkor tökéletes jelölt vagy programozónak! Az, hogy érdekel, hogy valamit a semmiből építs, arra motivál, hogy megtanulj olyan készségeket, amelyek alapvetőek ahhoz, hogy ezeket az ötleteket valóra váltsd.

4. Érdekel az informatika  

Szeretsz olvasni a számítógépek történetéről, kezdeteiről, az egész elméletről. Fontos, hogy megértsd, mit csináltak, fejlesztettek és fedeztek már fel. Nincs értelme újraalkotni valamit, ami tökéletesen működik. Ha tehát figyelembe veszed, hogy mások mit fedeztek már fel, és erre építesz, hatékonyabb leszel.

5. Szereted a technológiát 

Nem csak a történelmet és azt, hogy mit alkalmaztak eddig ebben a tudományban, hanem minden technikai újdonságról tudni akarsz! Legyen szó egy okostelefon, számítógép, kamera vagy épp játékkonzol legújabb verziójáról, minden érdekel róla! Foglalkoztat, hogyan segíthet a technológia a világnak, és motivál az innovatív rendszerek és termékek fejlesztése. Kíváncsi vagy a jövőre, és azon gondolkodsz, hogyan járulhatsz hozzá technológiai tudásoddal.

6. Csapatjátékos vagy

A csapatmunka itt elengedhetetlen. A kódokat a többiekkel együtt kell átnézned és finomítanod, hogy megfeleljenek a követelményeknek és ne tartalmazzanak hibákat. Akár egy cégen belül dolgozol egy csapattal, akár szabadúszóként különböző ügyfeleknek, jó képességekkel kell rendelkezned az emberekkel való együttműködés terén. Tudnod kell fogadni a (konstruktív) kritikát, és meg kell hallgatnod mások javaslatait. Emellett pedig jól kell előadnod a véleményedet és az érveidet. Úgy kell megmagyaráznod, hogy miért és hogyan csináltál valamit, hogy az mások számára is érthető legyen. 

Informatika

7. Nagyon jó a memóriád és odafigyelsz a részletekre

Ebben a munkakörben nem lehetsz hanyag! Minden a részletekről szól! Ha csak egyetlen pontot is hagysz ki a kódban, az könnyen kudarcba fulladhat.

Emellett a programozás során egyes problémák első pillantásra teljesen összefüggéstelennek tűnhetnek. Néha azonban bebizonyosodhat, hogy ez másképp van. Ha alaposan átgondolod, hogyan közelíts meg egy adott problémát, akkor lehet, hogy a korábbi tapasztalatokból származó megoldások közül néhány hasznos lehet az új problémák kiküszöböléséhez. Programozóként egyszerre sok apró információt kell számon tartanod, és tisztában kell lenned azzal is, hogy ezek hogyan hatnak egymásra.

8. Motivált vagy és sok türelemmel rendelkezel

A programozóvá válás nem megy egyik napról a másikra. Rengeteg idő, munka, tanulás és türelem kell hozzá. Lesznek olyan időszakok, amikor falakba ütközöl, és legszívesebben feladnád, de ezeket az akadályokat a legjobb tudásod szerint kell leküzdened. 

Szervezettnek, kitartónak és rendkívül motiváltnak kell lenned. Mielőtt elkezdenél kódolni, tudnod kell, hogy “miért akarsz programozni” (milyen problémát akarsz megoldani, milyen projektet akarsz elvállalni…). Ez a cél az, ami motiválni fog téged az utad során. 

Emellett, még ha el is érsz egy nagyon magas szintű tudást és tapasztalatot, a programozás tanulása soha nem ér véget, mivel folyamatosan fejlődik és frissül. Ez nagy kihívássá és még izgalmasabbá teszi!

KÖVETKEZTETÉS

A fentieket figyelembe véve úgy gondolod, hogy egy nap remek programozó leszel? Nem tudod azonban, hogy hol kezdd el?

Sokféleképpen lehet megtanulni kódolni, és csak rajtad múlik, hogyan. Ha nem tudod, hol kezdd el, akkor olvasd el ezt a cikkünket is: melyik-a-legjobb-programozasi-nyelv-kezdoknek

Olvass tovább