Melyik a legjobb programozási nyelv kezdőknek?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amelyet az elején feltesznek nekünk. Mit teszel tehát (kezdőként), amikor ez a téma felmerül benned?

Rákeresel a Google-on, rákérdezel a fórumokon, és megkérdezed azokat a barátaidat és ismerőseidet is, akik már tudnak kódolni.

Milyen válaszokat kapsz? Mindenki a kedvenc nyelvét javasolja. Vagy azt, amivel ők kezdték.

Ettől még jobban összezavarodsz, mert nem mindenkitől ugyanazt a választ kapod. Tehát kinek van igaza?

Mindenkinek és senkinek. 🙂

Minden (fontosabb) programozási nyelvvel el lehet helyezkedni. De nincs olyan programozó, aki csak egyet tud; mindenki több különböző programozási nyelvet használ a munkája során.

Tehát ahelyett, hogy egy programozási nyelvet tanulnál, inkább programozási koncepciókat kellene. Azokat a fogalmakat és alapokat, amelyek az összes (vagy a legtöbb) programozási nyelvben közösek. Ha ezeket megtanulod, könnyebb lesz váltani a különböző nyelvek között.

Programozási nyelvek kezdőknek

Most azonban egy új kérdés merül fel: melyik nyelvvel a legjobb megtanulni ezeket az (általános) alapokat?

Az én véleményem: kezdd a Pythonnal.

Hogy miért? Elsősorban az egyszerű és tiszta szintaxisa miatt. 

Sok kezdőt tanítottam már kódolni, és ha olyan nyelvekkel kezdtünk, mint a JavaScript, akkor sok idő ment el a hiányzó zárójelekkel vagy pontosvesszőkkel ahelyett, hogy a programozás alapjaira koncentráltunk volna.

De miért nem HTML és CSS?

A HTML és a CSS nagyszerű nyelvek a kódolás megkezdéséhez, de nem programozási nyelvek. A HTML egy jelölőnyelv, a CSS pedig egy stílusleíró nyelv. Ennek ellenére arra nagyon jók, hogy megismerkedj a kódírással, így arra biztatlak, hogy sajátítsd el ezeket is.

De ha meg akarsz tanulni programozni, kezdd a Pythonnal.

Olvass tovább