Mit jelent a full stack fejlesztő?

A rövid válasz: A teljeskörű (web) fejlesztő az, aki felelős a webfejlesztés minden aspektusáért:

  • Frontend (kliens oldali fejlesztés)
  • Backend (szerver oldali fejlesztés)
  • Szerver konfiguráció és kód fejlesztés

A full stack fejlesztő tehát egyfajta “one man band”-et képvisel, amely különösen a kisebb webalkalmazások fejlesztése és a kis induló vállalkozások számára hasznos, amelyekben minden ember felelős minden technikai kérdésért.

De a nagyobb vállalatok is inkább a full stack fejlesztőket részesítik előnyben. Nem azért, mert szeretik az összes munkát egy személyre bízni. Hanem azért, mert mindig hasznos, ha van valaki, aki bármikor képes bármilyen webes fejlesztéssel kapcsolatos feladatot ellátni. Például ha a feladatért valójában felelős személy éppen nem elérhető.

Vessünk egy pillantást arra, hogy mit kell tudni egy full stack fejlesztőnek.

Frontend fejlesztés

A legkevesebb, amit egy full stack fejlesztőnek el kell sajátítania, a HTML és a CSS, amelyek minden frontend alapját képezik.

Ha egy weboldalt interaktívabbá akarunk tenni, kibővíthető JavaScript-el, így a JS készségek határozott pluszt jelentenek minden full stack fejlesztő számára. De a modern webes keretrendszerek, például a Bootstrap segítségével kiváló minőségű kezelőfelületeket lehet létrehozni a JS ismerete nélkül is.

HTML CSS JS

Backend fejlesztés

A háttérprogram fejlesztése magában foglalja a szerveren futó kód megírását.

Az “szemmel látható” és az azt támogató rész kapcsolata egy autós példával jól vizualizálható. Az látható rész a jármű kialakítása (külső), ami “mögötte” van pedig a motor – ami kívülről nem látható, de ez még mindig a legfontosabb része.

A kezelőfelülettel ellentétben (ahol HTML, CSS és JS használatos) lényegesen több lehetőség áll rendelkezésre, amikor a programozási nyelvet szeretnénk kiválasztani. Elvileg bármilyen programozási nyelv felhasználható a webalkalmazás háttérrendszerének felépítésére, például Ruby, PHP, Python, Java, C #, Scala, Go stb. A választási lehetőségek szinte végtelenek.

Backend fejlesztés

Ami a legjobb, hogy a backend fejlesztésének koncepciója minden választott nyelv esetében ugyanaz. Ez azt jelenti, hogy ha már tudod, hogyan kell egy backend fejlesztést végrehajtani egy bizonyos nyelven, akkor könnyen átválthatsz egy másik nyelvre.

A SmartNinja tanfolyamokon a Python-t használjuk háttérprogramok fejlesztésére, de hallgatóink könnyen átválthatnak egy másik programozási nyelvre a tanfolyam után, ha erre szükség vagy vágy merül fel.

Webszerverekkel való munka

A “Szerver” valójában csak egy másik neve annak a számítógépnek, amely éjjel-nappal online üzemel, és amelynek egyetlen feladata az internetes alkalmazás üzemeltetése, hogy az adott weboldal mindenki számára elérhető legyen az világhálón.
Amint kész egy alkalmazás kódja, szükség van egy szerverre.

Bár szervert akár otthon is lehet futtatni, általában egy meglévő tárhelyszolgáltatót használnak. A legnagyobb szolgáltatók az Amazon Web Services (AWS), a Microsoft Azure és a Google Cloud.

SmartNinja cloud

Mindezek a szolgáltatók különböző szervertípussal rendelkeznek, sőt egy szerverrel való kapcsolattartásuk is különböző.

Ez azt jelenti, hogy lefoglalhatunk egy szervert, amelyre az összes szoftvert magunk telepítjük fel és konfigurálhatuk.
Vagy azt, hogy olyan szervert foglalunk le, amelyhez egyszerűen betápláljuk a kódot, és a konfigurációt a tárhelyszolgáltatóra bízzuk (ezek az úgynevezett “kiszolgáló nélküli” platformok vagy “Platform as a Service ” modellek).

Míg a “full stack fejlesztő” elképzelés eleinte ijesztőnek tűnhet, valójában nem nehéz megtanulni az ehhez szükséges alapvető készségeket.

A SmartNinja Webfejlesztés Kezdőknek tanfolyam jó kezdet. Itt elsajátíthatók mind a front-end (HTML, CSS, Bootstrap), mind a back-end (Python, Flask, PostgreSQL) ismeretek, valamint a webalkalmazások szerverre telepítése.

Ismerjétek meg a témában további érdekes cikkeinket:

Olvass tovább