Érdemes programozást tanulni akkor is, ha nem akarok programozó lenni?

Pályaválasztás, vagy karrierváltás kapcsán sokan elgondolkodnak, hogy belevágnak egy programozó tanfolyam elvégzésébe. De vajon más esetben is jól tud jönni a kódolási ismeret?

Programozás, mint ismereteid bővítése

Előfordulhat, hogy érdekel a kódolás művészete, de nem akarsz hivatásos programozó lenni.

Ehelyett projektmenedzserként, HR-szakértőként, marketingesként, üzleti elemzőként, kereskedőként vagy egyéb olyan munkakörben dolgozol, amelyben jól érzed magadat. De akkor is szeretnéd megérteni a programozás varázsát, esetleg a későbbiekben felhasználni minden napi munkád során.

Nagy valószínűséggel a jövőben, egyre több ember fog bizonyos szintű kódolási ismerettel rendelkezni, ami nem a foglalkozását jelenti, hanem különböző területeken segít boldogulni.

Még akkor is, ha nem vagyunk fejlesztők, a kódolási készségek sok szempontból hasznosak.

Fejleszd a problémamegoldó képességeidet

Programozás során talán leginkább a problémamegoldó képességeinket használjuk és fejlesztjük folyamatosan. Mialatt kódolni tanulunk meg kell tanulnunk úgy gondolkodni, mint egy programozónak. Ez azt jelenti, hogy az adott feladatokat és problémákat átfogóan látnunk kell, majd apróbb darabokra kell bontani a problémát és egyesével megoldani, majd összeilleszteni az egészet.

De ez a képesség nem csak a programozás során jön jól, hanem a mindennapokban és más munkaterületeken is.

Online programozó képzés

Hatékony kommunikáció programozókkal, mérnökökkel

Rengeteg olyan munkaterület létezik, ahol nem szükséges a napi feladatok ellátásához programozni, azonban, ha programozókkal dolgozunk napi szinten igenis nagyon hasznos legalább az alapok megismerése.
A kommunikáció, az egyes feladatok megértése, hogy mi mennyi időt (és energiát) vesz igénybe és ezeknek átlátása sok munkakörben nagyon hasznos.

Adatok elemzése és prezentálása

Nem szükséges adatelemzői munkakörben ülnünk ahhoz, hogy napi szinten adatokkal kelljen dolgozni. Amikor egy adathalmaz elemzése és grafikonok készítése a feladatunk az *SQL *és *Python *nyelven nagy segítségünkre lehet.
Persze rengeteg módon ki tudjuk nyerni a számunkra szükséges adatokat, de ezen nyelvek segítségével gyorsan és hatékonyan állhat rendelkezésünkre a kívánt kimutatás.

Python SQL tanfolyam

Folyamatok automatizálása

Rengeteg olyan napi munkafolyamat létezik, melyeket könnyen lehetne automatizálni. Sokan gazdagítjuk azok táborát, akik nem lelkesednek a monoton és ismétlődő feladatokért.
Amennyiben ismerjük a programozás alapjait, könnyebben átláthatjuk mely folyamatokat lehetne automatizálni.
Nem feltétlenül szükséges programot írnunk, hogy egy adott munkafolyamatot kiváltunk. Ha a kódolás alapjait ismerjük, akkor könnyebben használhatunk olyan alkalmazásokat is, melyek segítségével bizonyos munkafolyamatokat automatizálni lehet.
És hogy melyik programnyelv megtanulását javasoljuk ehhez? Egyik korábbi blog bejegyzésünkből kiderül, hogy a Python emiatt is egy jó választás kezdőként.

Olvass tovább