Melyik az a programnyelv, amit érdemes megtanulni?

A webes (vagy akámilyen) programozáshoz különböző programnyelveket kell használnod. Minden programnyelvnek megvannak a maga sajátosságai és felhasználási területe. Ilyen például a Java, a C#, a Python, a C, a JavaScript, a C++, a Ruby, a Swift, a Go, a Kotlin, a PHP és még rengeteg egyéb. Nem könnyű magunkat kiismerni ebben a világban, főleg, ha teljesen friss szemmel közelítünk.

Jelenleg 500 használatban lévő programnyelv létezik, és évről évre újakat hoznak még létre. A jó hír viszont, hogy nem kell az összeset ismerni. A valóságban senki nem használja az összes létező programnyelvet, egyrészt, mert nem lenne praktikus, másrészt ennyi különböző nyelv megtanulása nem járna akkora előnnyel, mint amennyi időráfordítást igényel. E nyelvek alapvető koncepciója nagyon hasonló. Ha egyet jól tudsz használni, akkor a többit gyorsan meg tudod tanulni, ha kell.

Melyek a legnépszerűbb programnyelvek?

Több portál is rendszeresen méri és publikálja, hogy mik az aktuálisan legnépszerűbb programozási nyelvek. 2020 októberében az alábbi sorrend figyelhető meg a világban.

Programozási nyelvek népszerűsége
Programozási nyelvek népszerűsége

Forrás: Tiobe.com

Melyik programnyelvet érdemes megtanulni elsőként?

Amennyiben már tudod, hogy a programozáson belül mely szakterülettel szeretnél foglalkozni, akkor célszerű annak megfelelően kiválasztani a programozási nyelvet. De ha még nem vagy benne biztos, hogy webes applikációk, hardver illesztőprogramok, vagy AI (mesterséges intelligencia) programozása lesz a feladatod, akkor a Python-t javasoljuk.

Azért érdemes a Python-nal kezdeni, mert nagyon letisztult a rendszere és kevesebb kód szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, mint a többi programnyelv esetében.
Íme egy élő példa: mind C vagy Java használatával több soros kódra lenne szükségünk a kívánt eredmény eléréséhez – jelen esetben egyetlen sor szöveg megjelenítéséhez. A Python ehhez képest egyszerű de nagyszerű módon megoldja a feladatot:

SmartNinja ebook

Forrás: SmartNinja ebook

Ez az egyszerű példa jól személteti a Python egyik nagy előnyét: egyszerűbb szintaktikát használ, melynek elsajátítása és gyakorlati használata is nagyon praktikus.
Ha a Python alapjait elsajátítod, a bonyolultabb, speciálisabb célokat szogáló programnyelvek is könnyebben megtanulhatóvá válnak. Akár egy programozói karriert is elkezdhetsz a Python (legalább középhaladó) ismeretével. Ha pedig a későbbiekben szeretnéd továbbképezni magad, és új programnyelveket megtanulni, innen már jóval egyszerűbb lesz az út.

Ha tehát meg szeretnéd ismerni a webfejlesztés, azon belül is a backend programozás alapjait, mindenképpen a Pyton-t javasoljuk ugródeszkának. Akár puszta érdeklődésből, akár karrierváltási szándékkal, akár munkahelyi követelmény miatt vágnál bele a webfejlesztésbe, ezen a ponton érdemes elkezdeni a tanulást.

Amennyiben bővebben érdekel, hogy válhatnál profi programozóvá, javasoljuk, hogy töltsd le az ingyenes ebook-ot, melyben Matej Remuta a SmartNinja CTO-ja bemutatja 5 lépésen keresztül, hogy mely területek megismerése elengedhetetlen a szakmában. ⤵️

SmartNinja ebbok: 5 lépés a profi programozói karrierhez

Olvass tovább