Fontos és aktuális téma: Internetbiztonság

Te átlagosan mennyit internetezel egy nap? Szoktál neten keresztül rendelni, fizetni, bankolni, e-mail-ezni?

Mindenki, aki netezik, amint bekapcsolja a gépét, különböző veszélyeknek és támadásoknak van kitéve. Ehhez sokszor egy apró figyelmetlenség is elég és máris megtörténik a baj. Márpedig itt a személyes adataidról, jelszavaidról van szó.

A téma felszínét kapargatva az alábbiakban két dologra hívjuk fel a figyelmedet, de érdemes mélyebbre is ásni!

Adathalászat

2013 óta nagymértékben megnőtt az úgynevezett ransomware támadások száma. A ransomware a számítógépes vírusok egyik elterjed fajtája, amelyek titkosítják az áldozatok fájljait, és fizetést követelnek a visszafejtő kulcsokért.
Ez alapvetően azt jelenti, hogy a megtámadott file-ok, például családi fotók, pénzügyi nyilvántartások, szerződések és egyéb fontos dokumentumok nem elérhetőek. Addig biztos nem, amíg meg nem fizetik a váltságdíjat, amely általában 500 USD és 1500 USD között van, és bitcoinban vagy egyéb kriptovalutában fizetendő.

adathalászat

A zsarolóprogramok többnyire adathalász e-mailek útján terjednek, hétköznapi megjelenésű mellékletek, például esküvői fotók, szkennelt dokumentumok, szerződések, bankszámlakivonatok stb. használatával.

Néhány alapvető tipp az adathalász e-mailek felismerésére

  • Ügyelj arra, hogy mindig ellenőrizd a feladó e-mail címét.
  • De ne feledd, hogy az e-mail cím néha lehet hamis. Szerencsére a modern levelező szolgáltatások, mint például a Gmail, rendelkeznek belső biztonsági eszközökkel, amelyek a legtöbb esetben tájékoztat, ha gyanús üzenet érkezik.
  • Ha nem vagy biztos egyes e-mailek vagy webhelyek jogszerűségében, lépj kapcsolatba a céggel, és ellenőrizd újra.
  • Kerüld a mellékletek letöltését és futtatását gyanús e-mailekből. A ZIP archívumok általában rosszindulatú programokat tartalmaznak .js, .exe., .bat., .vbs, .vbe., .com és számos más futtatható kiterjesztéssel. Ilyen programok elrejthetők a Microsoft Office fájlokban, és néha még a .PDF fájlokban is.

Tudjuk biztonságban jelszavainkat

Rengeteg oldal regisztrációkor több szempontot is előír a jelszó beállításához. Ezek közé tartoznak általában a kis és nagy betű, a speciális karakterek és a jelszó hosszúsága is. De miért ennyire fontos ez? Röviden a válasz az, hogy minél egyszerűbb a jelszó, annál gyorsabban tudja egy hacker feltörni és így hozzáférni az adatainkhoz.

jelszó feltörés

A másik fontos szempont, hogy ne használjuk ugyanazt a jelszót különböző szolgáltatóknál. Persze nehéz lenne mindent észben tartani, ezért javasuljuk a “Password Manager” alkalmazásokat, melyek biztonsággal tárolják jelszavainkat. Ilyenek például a Zoho Vault és a LastPass.

Ha szertnél még többet megtudni részleteiben az internetbiztonságról, jelentkezz a Hackelés és Internetbiztonság Alapjai kurzusunkra, ahol példákon keresztül mutatjuk be, milyen valós fenyegetéseknek vagyunk kitéve.

Jelszavak feltörése forrás: https://lnkd.in/dTVqiKx

Olvass tovább