BLOG: 5 ok, amiért érdemes JS-t tanulni

BLOG: 5 ok, amiért érdemes JS-t tanulni

JavaScript

1. Tedd interaktívabbá a front-ended.

A HTML és a CSS egyaránt szükséges és nagyszerű a front-endhez, de ha csak ezt a kettőt használnád JavaScript nélkül, akkor lemaradnál néhány klassz funkcióról, például a legördülő ablakokról vagy a felugró ablakokról.

Ha használtál Bootstrap-et, akkor “titokban” használtál JavaScriptet a háttérben, valószínűleg anélkül, hogy tudtad volna.

A JavaScript megtanulása segíthet felszabadítani néhány nagyszerű új funkciót, amelyek sokkal interaktívabbá és érdekesebbé teszik a front-ended a felhasználók számára. Figyelj rá azonban, hogy ne ess túlzásba az újonnan megszerzett szuperképességed használatával. 🙂  

2. Csökkentsd a szerveroldali feldolgozási költségeket.

Mint azt már tudod, a weboldalak szervereken futnak. Bizonyos esetekben a webes alkalmazásodnak szüksége lehet nehezebb feldolgozások elvégzésére, például egy kép átméretezésére. Ha ezt a back-end kódodon keresztül végzed (vagyis a feldolgozás a szerveren történik), akkor a szerverköltséged megemelkedik. 

Ehelyett ezt a logikát áthelyezheted a front-endbe JavaScript használatával, ami azt jelenti, hogy a feldolgozás a felhasználó számítógépén (a böngészőben) történik, ez pedig segít megtakarítani a szerverköltségeket.

3. Adatérvényesítés

A weboldal felhasználói (többnyire) emberek, és az emberek hibáznak. 🙂 Különösen, amikor űrlapokat töltenek ki a weboldaladon.

A JavaScript segíthet elkapni ezeket a hibákat még azelőtt, hogy az adatok elküldésre kerülnének a szerveredre. Természetesen a szerveren újra el kell végezned az érvényesítést (nem bízhatsz meg mindenben, amit a szerverre küldenek), de így is megspórolhatod a saját és a felhasználók idejét, ha már a front-endben megcsíped a rossz beviteleket.

4. Keresztplatformos támogatás

Ha azt szeretnéd, hogy az alkalmazásod ne csak böngészőben (webes alkalmazás), hanem **számítógépes programként** (asztali alkalmazás) vagy **mobilalkalmazásként** is fusson, akkor a JS használata a megfelelő megoldás. Például az [Electron](https://electronjs.org/) segítségével létrehozhatod az alkalmazás asztali verzióját. Vagy használhatod a [React Native](https://facebook.github.io/react-native/) appot olyan mobilalkalmazások létrehozásához, amelyek Androidon és iOS-en is futnak.

5. A munkáltatók JS-képességekkel rendelkező embereket keresnek.

A JavaScript az egyik legelterjedtebb programozási nyelv, elsajátítása pedig nagyon keresett programozóvá tesz majd. Persze, ha nem szeretnéd, hogy felfigyeljenek rád a potenciális munkáltatók, akkor érdemes eltitkolni, hogy tudsz JS-t (vagy eleve nem is tanulod meg), de jó eséllyel ez rád nem vonatkozik. 🙂

Ha ez a blogbejegyzés elgondolkodtatott a JavaScript megtanulásán, akkor érdemes lehet megnézned ezt a két tanfolyamunkat: Webfejlesztés 2 és JavaScript.

Olvass tovább