A DeFi a következő nagy kriptoforradalom. De mi is az a DeFi pontosan?

A Bitcoin elhozta számunkra a digitális vagyontárgy fogalmát, amelyet egy blockchainnek (magyarra fordítva blokkláncnak) nevezett decentralizált adatbázisban tárolnak.

A blokklánc azonban sokkal többre képes, mint csupán egy értéket tárolni (azaz a birtokunkban lévő érmék mennyiségét). A blokklánc számítógépes programokat is tárolhat. Ezt hívjuk “okos szerződéseknek“, ami kissé zavaros lehet, mivel ez nem valódi szerződés. Ez csak egy számítógépes program (kód).

Miben különböznek az intelligens szerződések a hagyományos számítógépes programoktól?

Amikor egy intelligens szerződést feltöltenek a blokkláncba, azt soha többé nem lehet törölni vagy módosítani (azaz senki sem törölheti a nálad lévő bitcoin mennyiségét). Ha valami eltárolódik a blokkláncban, az örökre ott marad.

A Bitcoin blokkláncban nem tárolhatsz kódot, de az Ethereum blokkláncban igen. Ezért mondjuk, hogy az Ethereum egy “okos szerződéses blokklánc”.

Ez lehetővé teszi a programozók számára, hogy decentralizált programokat, azaz intelligens szerződéseket építsenek, amelyek lehetővé teszik a kölcsönadást/kölcsönzést sok ember között, decentralizált vételi/eladási tokeneket biztosít, és még sok mást. A lényeg: nincs többé szükség központosított cserékre.

Ezt hívjuk DeFi-nek.

A DeFi a Decentralized Finance, azaz a decentralizált pénzügyi rendszer rövidítése.

Ez azt jelenti, hogy a hagyományos pénzügyi világból általunk ismert bármely pénzügyi szolgáltatás (hitelezés, hitelfelvétel, kereskedés stb.) decentralizáltan és szabadon elérhető módon elvégezhető a DeFi-ben.

Miért érdekelne, hogy valami decentralizált és szabadon hozzáférhető?

A decentralizáció azt jelenti, hogy a pénzeszközök a teljes ellenőrzésed alatt állnak. Nincs közöttük olyan közvetítő vagy birtokló, amely befagyaszthatná a javaidat, például bankszámlán lévő pénzt. Persze a “nyugati” világban már viszonylag ritkák az ilyen esetek, de egyes nem-demokratikus államokban ez az eshetőség is növeli a decentralizált technológiák népszerűségét.

A szolgáltatásokhoz való ingyenes hozzáférés azt jelenti, hogy lakóhelyétől, nemtől, nemzetiségétől vagy rassztól függetlenül használhatjuk a szolgáltatást. Az intelligens szerződések nem tesznek különbséget.

Nem kell messzire menni példáért, európaiak is gyakran szembesülnek a fenti problémákkal, amikor USA beli technológiai cégek webszolgáltatásait próbálják használni. Nem a diszkrimináció miatt, hanem mert nem támogatják (még ) azt az országot, ahonnan származunk. A blokklánc alkalmazásoknak (okos szerződéseknek) mindegy, hogy melyik országból jössz, bárki használhatja őket.

Milyen népszerűbb példák vannak a DeFi alkalmazásokra?

Valószínűleg a legnépszerűbb és legszélesebb körben használt DeFi szolgáltatás az Uniswap. Az Uniswap lehetővé teszi bármely, az Ethereum hálózaton kiadott token vásárlását vagy eladását.

Nincs központosított csere vagy egyéb közvetítő. Az Uniswap csak egy intelligens szerződés, amely lehetővé teszi, hogy egyik tokent a másikra cseréljük. Egyszerű, de nagyon hatékony.

kriptovaluta tanfolyam

Egy másik széles körben használt példa az *Aave *nevű hitelezési platform. Az Aave-n keresztül hitelezést végezhetsz, és kamatot kereshetsz kölcsönre/betétre. Vagy felvehetsz kölcsönt, ha akarsz. A szolgáltatás ingyenesen elérhető, és nincs mögötte olyan személy, aki irányítaná a hitelezési/kölcsönfelvételi folyamatot, és eldöntené, ki kapja meg a kölcsönt és ki nem. Minden automatikusan, intelligens szerződéseken keresztül történik.

De mi van akkor, ha a hitelfelvevő nem adja vissza a kölcsönt?

A kölcsön megszerzéséhez a hitelfelvevőnek fedezetet kell biztosítania az Aave intelligens szerződésében. A *biztosíték *bármely, az Aave által támogatott token lehet. Például, ha egy hitelfelvevő 1000 USDC-t (USD-s stabilcoint) szeretne felvenni, akkor ETH-féle biztosítékot kell tennie. Ha nem fizeti vissza a kölcsönt, az Aave automatikusan eladja a zárolt ETH-t, és visszafizeti a kölcsönt.

Miért ne adhatnám el az ETH-et kölcsön helyett?

Ha feltételezzük, hogy az ETH értéke növekedni fog, akkor inkább nem érdemes eladni az ETH-et, hogy kemény valutát kapjunk. Ehelyett kölcsönt veszünk fel, amit fokozatosan vissza tudunk fizetni. Közben (ha a feltevés igaz) az ETH ára felmegy, és amikor visszafizetjük a kölcsönt és visszakapjuk az ETH fedezetét, gazdagabbak leszünk.

Hol lehet többet megtudni a DeFi-ről és a blokklánc működéséről?

Számos forrás létezik – a YouTube-videóktól a könyvekig. De ha inkább mentoron keresztül tanulnál, akkor a SmartNinja tanfolyamát javasoljuk.

kriptovaluta tanfolyam

Az Online Blockchain és Kriptovaluták tanfolyamunkon megtudhatod, hogyan működik a kriptovaluták mögött meghúzódó technológia (kriptográfia, bányászat, blokklánc stb.), és milyen egyéb hasznos DeFi termékek és szolgáltatások vannak az Uniswap és az Aave mellett. Ha ez túl “technikainak” hangzik számodra, ne aggódj – teljesen kezdőknek készült. Nincs szükség kódolási ismeretekre.

Olvass tovább