Íme 6 progamozási nyelv és alkalmazási területük

Mi a legjobb módja a programozás elkezdésének, és melyik programozási nyelvvel érdemes kezdeni?

Összefoglaltuk neked az összes fontos programozási nyelvet, és megmutatjuk, hogy melyik nyelvet mire használják!

Python

A Pythont Guido van Rossum fejlesztette ki, hogy az emberek olyan kódot írhassanak, amely olyan könnyen érthető, mint az angol. Ez egy modern és objektumorientált programozási nyelv, amely szinte minden operációs rendszeren platformfüggetlenül fut.

Objektumorientáltsága miatt különösen alkalmas egyszerű és kis programokhoz, valamint nagy fejlesztésekhez. Használható gyors alkalmazásfejlesztési (RAD) eszközeként vagy szkriptnyelvként rendszeradminisztrációhoz.

Mesterséges intelligenciát is lehet írni a Pythonnal, mivel a nyelvbe funkcionális programozási konstrukciók is beépültek.

Nagy előnye, hogy a Python ingyenes szoftver, amely bárki számára elérhető. Tiszta szintaxisa és egyszerűsége miatt különösen alkalmas kezdők számára, akik szeretnének belekóstolni egy programozási nyelv logikájába. Emellett az adatelemzéséra is kitűnően használható, ezért adatok kiértékelésére is használják.

A Python nemcsak programírásra alkalmas, hanem számos más alkalmazási területe is van, ezért sok felhasználó számára fontos.
Python programozás tanfolyam

Sok programozó a Pythont a programozási nyelvek svájci bicskájaként emlegeti, mivel számos informatikai területen használható: adatelemzés, rendszergazdálkodás, webfejlesztés, bioinformatika, automatizálás, mesterséges intelligencia, gépi tanulás, mikrokontrollerek és még sok más területen.

A Python izgalmasan hangzik számodra? Akkor jelentkezz Webfejlesztés Kezdőknek programozói tanfolyamunkra! Ott megtanulhatod a programozás alapjait, és megszerezheted első tapasztalataidat a webfejlesztés terén! Vagy ha “csak” a backend és a Python érdekel, akkor a Programozás Kezdőknek kurzust ajánljuk.

JavaScript

A Javascript valószínűleg a legismertebb webes alkalmazások programozási nyelve. Ezzel nem csak dinamikus weboldalakat lehet programozni, hanem még játékokat és alkalmazásokat is.

programozó tanfolyam

A JavaScriptben az a jó, hogy böngészőben futtatható, így független. Emellett a szerveroldali nyelvek közül a Node.js is nevet szerzett magának, valamint az olyan keretrendszerek, mint a React Native, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy mobilalkalmazásokat fejlesszenek JavaScript-kóddal. A JavaScript tehát egy igazi mindenes.

A nyelv abszolút kedvence mindenkinek, aki sokféle számítógépes programot és alkalmazást szeretne tervezni Androidra és iOS-re.

Java

Ez a programozási nyelv már sok millió eszközön meghonosodott, és platformfüggetlen. Ez azt jelenti, hogy Windows, Linux és Mac OSX operációs rendszerre egyaránt alkalmas.

A Javat sokféle felhasználása teszi különlegessé. Alkalmazásokhoz és játékokhoz egyaránt használható, és tartalmazza a legújabb technikai koncepciókat a szoftverfejlesztés területén.

programozó tanfolyam

Java nyelven mindenféle program írható, de nagyobb projektekhez jobban megfelel, mint kis alkalmazásokhoz és prototípusokhoz. Nagy alkalmazási terület lehet például a webalkalmazások szerveroldali programozása.

PHP

A PHP egy weboldal-programozásra használt programozási nyelv. A nyelv fő feladata egy weboldal megjelenítése és mindaz, ami a háttérben a webszerver, az ún.* backend* területén történik.

A PHP segítségével befolyásolható, hogy a weboldal mely tartalma és része jelenjen meg a felhasználó számára. A program mindig azon a webszerveren kerül végrehajtásra és indításra, amelyen a weboldal található.

Itt különösen népszerű az adatbázisok lekérdezése, hogy a weboldalon konkrét adatokat jelenítsenek meg. a PHP a Javascript, valamint a HTML és CSS nyelvvel kombinálva igen befolyásos nyelv.

programozozó tanfolyam

A PHP az utóbbi években folyamatosan veszített népszerűségéből. A webfejlesztés területén a programozók gyakrabban használják a JavaScriptet és a Pythont, mindkettő a népszerűbb programozási nyelvek közé tartozik.

SQL

Az SQL nem tartozik a közvetlen programozási nyelvek közé, mivel nem írnak vele programokat. Az SQL a “Structured Query Language” *(strukturált lekérdezési nyelv) rövidítése, és az *adatbázisokkal való kommunikációra szolgál. Ezzel lehet létrehozni, kitölteni és szűrni őket.

SQL tanfolyam

Gyakran használják weboldalakkal kapcsolatban is, például egy árucikk elmentésére a webshopban. Az SQL használatához érdemes előzetesen foglalkozni az adatbázisokkal, hogy megértsük azok működését és működési módját.

Az adatbázisok létrehozását, kezelését és tervezését a SmartNinja SQL és adatbázisok tanfolyamán tanulhatod meg.

HTML ÉS CSS

A két nyelvet, amelyek valójában nem programozási nyelvek, gyakran említik a “valódi” programozási nyelvek kapcsán, hiszen fontosak a weboldalak készítéséhez és tervezéséhez.

A HTML és a CSS (Cascading Style Sheets) a weboldalak tartalmának, szerkezetének és kialakításának leírására szolgál, amelyek aztán a böngészőben láthatóvá válnak. Kezdőként a legkönnyebb a HTML és a CSS használatával kezdeni, mivel a frontend kialakítása könnyű bevezetést nyújt a programozás logikájába és szerkezetébe.

Webfejlesztés Alapjai tanfolyam HTML CSS

Szeretnéd használni a HTML és a CSS nyelvet, és kipróbálni magad a programozásban? Ne habozz – vegyél részt Webfejlesztés Kezdőknek tanfolyamunkon. Több mint 2000 diák végezte el ezt a tanfolyamot, és kezdett karriert a programozásban. A tanfolyam abszolút kezdőknek is alkalmas.
Akit kifejezetten a frontend érdekel, azoknak ajánljuk a Webfejlesztés Alapjai – HTML & CSS tanfolyamot.

Olvass tovább